2009. november 28., szombat

Anyád 2

Ismét leanyázta Zalán Lilit, mire ő:
-Én nem vagyok anya. Az ott anya, az a szemüveges.

Anyád

Írtam, hogy Zalánnak nagyjából minden családtag anya. Így Lili is időnként. Tegnap is bőszen anyázott neki, mire Lili:
-Zalán értsd már meg, hogy nem én vagyok az anyád. A te anyád kint van a konyhában.

2009. november 27., péntek

Lili mondta

"Ma van az ovi szülinapja, 5 éves. (Nem annyi. (a szerk. megj.)) Kapott tortát, de ajándékot nem, mert az ovinak nincs keze. "

Ana

Szürke Patás kisöccse, Szőke Herceg elképesztően verbális fazon.
Lilit mostanság elhallgatva persze nehéz elhinni, de ő nagyjából két évesen kezdett beszélni, addig csak egy-két szót lökött oda nekünk, hadd örüljünk.
Zalán ezzel szemben halandzsázik vég nélkül, és láthatóan igyekszik elismételni szavakat.
Pár napja anyázik, tőle ez "ana"ként hangzik, és az apjára, ill. időnként Lilire is vonatkozik. :-D

Szalonna

Erre a bejegyzésre ismét csak kitenném a táblát, hogy öko-bio-és ősanyák számára a a lelki békéjük megzavarása alkalmas verbális elemeket tartalmaz.

Szóval az én kisfiam étvágya semmi kívánnivalót nem hagy maga után, köztudott.
Számára olyan, hogy "édesaranybogaram, ez olyan, amit még nem ehetsz" nem létezik. Üvölt, mászik érte, sikít, verekszik. Miután elmúlt egy éves, különösebben nem is faxnizok vele, hogy mit ehet - bár a figyelmeztetés ellenére olvasó ÖBŐ (t.i.:öko-bio-ős) anyákat megnyugtathatom:tejet, mogyóróféléket, aprómagvasokat egyelőre nem fogyaszt. És kávét sem, bár igénye az lenne rá. :-)
Na szóval: rákaptunk az egyik hiperben kapható táblás baconre, ami valóban az, ami; nem halszálvékonyra szelt k.drága vákumfóliázott hártyák, hanem igazi szalonna. És Zalán imádja. Nincs az a kaja, ami után nem jönne a boldogságtól sikítozva, ha meglátja a tányérunkon. Igazából fogalmam nincs mennyit bírna megenni belőle, mert olyan még nem történt, hogy magától abbahagyta volna az evését, egyszerűen egy idő után el kell előle venni. :-)

Anyu egyik rongyosra mesélt története, hogy 1,5 évesen megkérdezték tőlem, hogy mit szeretek enni, mire üdvözült mosollyal közöltem, hogy "nanonnát".
Az én fiam. :-D

2009. november 24., kedd

má'megint

Ma elvágtam az ujjam egy lábassal. Nem ér röhögni.

2009. november 23., hétfő

Halandzsa

Lili soha nem halandzsázott, úgyhogy az újdonság erejével hat ránk, hogy Zalán igen. Hosszú perceken át képes grimaszolva, gesztikulálva, intonálva hablatyolni, mintha egy olyan nyelvet beszélne, amit mi értünk. Bár valószínűleg ez így is van.Viszont kompatibilis a magyarral, mert ha válaszolunk a halandzsáira akár kérdéssel, akár egy-egy "na ne mondd, már, tényleg?"-gel, azonnal gördül tovább a halandzsa. :-D
Én őszintén szólva néha értelmes szavakat vélek felfedezni abban, amit mond. Ma is megörült egy mesének a Minimaxon, mondtam neki Benjámin az, a kismackó. Mire rámutatott a tévére és közölte: bennyá

Zazanyűg,Lilizsizsi

Az előző postban leírt öncsonkításaim persze nincsenek hatással a gyerekeim fejlődésére, ők hozzák a saját bevett formájukat.
Zalán ma extrán nyűgös, csak úgy jó minden, ahogy ő elképzeli. Az egyik elképzelése az volt, hogy bújjunk össze, és így nézzük Jessica Fletcher örökbecsű tevékenységét a Gyilkos sorok című opusban. Na most én nem akartam nézni. De kellett. Aztán ordítva-csücsörítve jön utánam, hogy "duduja-duduja". Nem, nem furulyázni akar, szopizni. (Utálom az anyukás szlenget, de miután leírtam azt, hogy "szopni", valahogy nem éreztem helyénvalónak :-D). Aztán ebédkor az volt a baja, hogy nem olyat adok, ami kézzel ehető. Tiltakozása jeléül torkaszakadtából üvölt és krokodilkönnyeket potyogtat. Gondolom a foga jön, mert nyáladzik mint egy bullmasztiff, rág mindent. Erről jut eszembe: Éva mesélte, hogy az egyik lovuk nem eszik, lázas és aggódnak érte. Kihívták az állatorvost, aki megállapította, hogy szegény jószág csak fogzik. :-D Szóval a lovaknak se könnyű. :-)
Lili oviban. Készülnek a Mikulásra, engem is énekeltet egész délután, Hull a pelyhest meg egyebeket.
Készítenék róluk karácsonyi képet, de nem olyan egyszerű. Ehhez van két rénszarvasagancsunk, Lili nem régen a fejére tette, és a következő beszélgetést hallottam a gyerekszobából:
-Szia, én vagyok a szürke patás, hát te ki vagy?
Zalán: brrrghuhuk
Mire Lili: - Á, szia Szőke herceg! :-D

Vírusom van

Nem kell izgulni, nem h1n1. Sőt, dacolva a mai trenddel, arra se térek ki, hogy oltattunk-e vagy sem, és milyen érvek alapján hoztuk meg a döntésünket. :-P Dafke.
Nekem Jean D' Arc vírusom van - én fedeztem fel, így az elnevezés joga is az enyém szerintem. De az is lehet persze, hogy bakteriális. Mindenesetre egy hét óta 2 naponta megégetem magam valahol, ez már tuti nem lehet véletlen. :-D Ez vagy vírus, vagy az előző életem... Egyesek szerintem eskü alatt vallanák, hogy valamikor boszorkány voltam. :-D
A felkaromat pl. egy diszkrét 10 centis csík díszíti -vasaló. Az egyik tenyeremen már gyógyul - sült alma közepéből felcsapó olaj. A másik gyűrűsujjam hólyagos - forró lábas forró füle. Ja, hogy lehet az embernek megvasalni a felkarját? Állítsd a forró vasalót az asztalra, és hajolj át felette egy pohárért. Voilá.

2009. november 17., kedd

Nem bírja idegekkel...

Mármint a blogpost, a Mozilla, vagy a gép.
Nagyjából hatodszor próbáltam feltenni egy képet arról, hogy hogyan alszik Lili, és pont ennyi alkalommal ugrott elém az ablak, hogy "ajaj, összeomlott a Mozilla"....
Akkor elmondom mi van a képen: Lili 165*75 cm-es méretű, Ikea Kritter típusú ágya, amiben van egy darab gyermek és a továbbiak, egyenként kb. 30 cm-es nagyságban: 1 Mickey egér, 1 bárány, 1 kutya,1 Chou-Chou baba, 1 Füles, 1 maci, 1 Fifi, 2 db kispárna, egy paplan, 1 pléd. És bármelyiket próbáljuk kicsempészni, észreveszi.
Csakhogy élünk a gyanúperrel, hogy éjszaka azért nyög, nyíg, beszél, forgolódik mostanában annyit, mert nem fér el tőlük.

2009. november 16., hétfő

Boltos hiszti

Említettem, hogy Lilinél megúsztuk ezt a jelenséget, nem egy követelőző típus, annak örül, amit kap. Na Zalán minap megcsillantotta, hogy ő ebben is másik pályán mozog.
Elmentünk a játéknagykerbe a múlt héten, és elé tettem egy piszkosul egyszerű játékot: kis cölöpöket kell kicsi kalapáccsal beverni egy deszkába, majd amikor jól beleverte, megfordítja és újra. Nagyon tetszett neki, így amikor elvettem tőle, olyan hisztibe kezdett, hogy zengett tőle az egész csarnok...
Ki lehet találni ezek után mit hoz neki a Jézuska.

Beszélő képek 1

-Kisfiam, foglald már el magad,amíg anyád megpucolja a krumplit!
3 perc múlva:


2009. november 14., szombat

Liliszáj

Valamelyik nap az óvodában nem nagyon akarózott neki öltözni, bámészkodott, cseverészett a többiekkel. Rászóltam, hogy igyekezzen már, mert ma még boltba is kell mennünk. Válasz:
-Menjünk a Tescoba, az mindig nyitva van. :-D
Lehet PR-os lesz ez a gyerek.

Kérdem: írt-e a Jézuskának levelet, hogy mit szeretne a fa alá. A válasz ismét váratlan:
-Nem, még gyakorolnom kell Hamupipőkét rajzolni, mert a Jézuska nem ismeri meg.
(Amúgy feleslegesen izgul, mert Hamupipő már ott figyel a gardrób legfelső polcán...)
Egyébként egy-két hete Hamupipőke láz van nála, bárhol látja a figurát, kijelenti, hogy ott van "Hamupipőkém", sőt időnként ő maga Hamupipőke. Én meg vettem lencsét:-D.

2009. november 12., csütörtök

Lili olvas

Olvasós család vagyunk. Igen, "ott" is.
Ma reggel mit találtam a wc mellett? A 77 magyar népmesét... :-D

2009. november 8., vasárnap

A gumimaci szerszáma

-Apa, ez mi?
-Egy gumiszerviz reklámja.

2 perccel később:
-Apa, ideadod a gumimaci szerszámját?

Vízválasztó


Tegnap volt a 20 éves osztálytalálkozónk (általános iskola), ennek örömére az aprónép először aludt a nagyinál. Sanyi persze próbált pushingolni kedvesen, hogy "áá, úgyse alszanak el, úgyis haza kell jönnünk", de a gyerekek rendesek voltak, és rácáfoltak az egészre.
Jó volt egy kicsit kiszabadulni a 24/24-es anyaságból - bárSanyi 3-szor hívta fel anyámat, hogy mi újság:-D. Meg jó volt látni azokat az embereket, akikkel 8 évig közös mederben folydogált az életem, felidézni a régi sztorikat.

2009. november 6., péntek

Amíg nem volt gyerekem...

Kering ilyen lista a virtuális térben egy pár, én is olvastam az olvadozós meg a vicces verziót is (attól függ melyik kezd el keringeni, hogy hány napra vagyunk az anyák napjától:-)).
Íme az enyém, így hevenyészve:
Amíg nem volt gyerekem
-fogalmam nem volt arról, mekkora adomány egy olyan éjszaka, amikor nem kel felkelni
-nem tudtam, hogy budin ülve is lehet beszélgetni
-még csak megbecsülni sem tudtam, hogy hány millió önjelölt szoptatási és gyereknevelési tanácsadó él az országban
-azt hittem, hogy a "sziszifuszi munka" kifejezés valóban egy metafora, nem a valóság (megvilágosodásom pillanatát lásd itt )
-soha nem gondoltam volna, hogy egy 4 éven aluli jobb kondiban van nálam
-nem értékeltem a csöndet
-láttam egy filmet, elejétől a végéig
-a kádban olvasás realitás volt, nem beteljesületlen vágy
-minden nap fésülködtem
-nem tudtam felsorolni a Hupikék törpikék jelentősebb személyiségeit
-a Minimax be sem volt állítva a tévénken

2009. november 5., csütörtök

Első vérig

Na, ez is megvan :-S, az első véres baleset Zalánnál.
Már jár olyan magabiztosan, hogy nem kell 100%-osan erre koncetrálnia, úgyhogy tegnap új elfoglaltságot talált magának:hurcol. Fél nap azzal szórakozott, hogy táskákat, könyveket cipeljen egyik helyről a másikra - azért gondoljunk bele micsoda hatalom ez. ;-) Estére már elég fáradt lehetett és elesett egy hajráffal a kezében. Pechünkre pont lefejelte a hajráfot díszítő macska fülét, ami kicsit kihasította a homlokán a bőrét, és lett körülötte egy emberes duzzanat is. Nem viselte meg túlzottan, 5 perc múlva újra rótta a köreit.
Na igen, belőlük még hiányzik a jelentős idő- és energiaigényű önsajnálat. ;-)

2009. november 4., szerda

Liliszáj


Lili rájött, hogy a termékekre jellemző íz-vagy illatanyag általában képként megjelenik a csomagoláson is. Így tudja, hogy a samponja narancs illatú, a fogkrém málna ízű etc.
Ezen vonal mentén szerinte a a habfürdőjüknek egyértelmű szívecske illata van. :-)



Fényképeink dátuma köztudottam mérvadó...:-PEz sem Lili születése előtt készült, hanem pár napja.

Horoszkóp :-D

Előrebocsátom, hogy nem követem rendszeresen figyelemmel, néha szórakozásképp beleolvasok, ha elém kerül. Pláne, hogy Mérleg vagyok, de nem tipikus.
A heti horoszkópomon viszont jót derültem:

Fodrászhoz mész, vagy nélkülözhetetlen kozmetikai terméket szeretnél megvásárolni magadnak. Egy társasági esemény lehetősége felvillanyoz, talán még új ruhadarabot is beszerzel erre az alkalomra. Nagyon jól fogod magad érezni, hiszen kiváló társalkodó vagy, és az ellenkező neműek tekintetét is magadra vonod.


Valóban készülök fodrászhoz, és ma vettem is egy ruhát magamnak, mert szombaton osztálytalálkozóm lesz. :-D

Jelzem Zalán is Mérleg, rá gondolom már ennyire nem igaz a sztori, hacsak a pelenka és popsitörlő,valamint a fürdető nem számít nélkülözhetetlen kozmetikai kelléknek. :-D. Mert azt momentán vettem neki. Meg két harisnyát. Ez kimeríti az "új ruhadarab" definícióját? :-D

Ezek a mai idősek....

Egy idős hölgy telefonbeszélgetésének egy részletébe csöppentem ma bele:

-Most mondd meg Erzsikém, normálisak ezek?Lehet így házasodni? Udvaroltak egymásnak (sic!) vagy 1 évet, utána meg összeházasodtak. Ahelyett, hogy éltek volna együtt előtte évekig, mint minden normális ember. Nem, Erzsikém, nem akartak. Szerintem ezek nem is szexeltek esküvő előtt, érted te ezt? Most meg Erzsikém, hogy lehet valaki ilyen felelőtlen a mai világban?! És ha nem illenek össze szexuálisan? Akkor elválnak? És tudod mit mondtak nekem? "Nagyi, te ebbe ne szóljál bele, ez a mi magánügyünk. " Érted te ezt, Erzsikém?


Na most ehhez képzeljetek el egy erős hatvanas, kerekes bevásárlótáskás, kötött svájcisapkás pirospozsgás nagyit, aki mindezt mobiltelefonba nyomta az utcán. :-)

2009. november 2., hétfő

Igény szerint

Mint tudjuk, a gyermeknevelésben, a róluk való gondoskodásban is vannak trendek és elvárások, amelynek illik megfelelni. Én "a feles tej" érában voltam csecsemő, a 7 évvel fiatalabb húgom már a tápszertől nőtt szép nagyra, a gyerekeim pedig az igény szerinti szoptatás égisze alatt működnek. Na most ez, így, ebben a formában nem igaz, mert Lili kizárólag rendszeres, 3-4 óránkénti időközökkel evett; ugyanis ő -kevés kivételtől eltekintve -soha nem rendezett balhét a ciciért, nem azon aludt el, nem kellett vigasztalásra, időtöltésnek, hanem kizárólag evés céljára. 10 hónapos volt, amikor úgy döntött: nem is kell többet egyáltalán.
Aztán itt van Zalán, aki viszont maximálisan igény szerint nyomja a mai napig. Vagy úgy is mondhatnám: az erősebb kutya él nemi életet alapon. :-D Merthogy ő akár óránként is el tudná képzelni, nekem viszont ez már terhemre van, úgyhogy amíg tudok, ellenállok neki, igyekszem napi 3-4 alkalomra csökkenteni. Nem az zavar, hogy még szopik, hanem az, hogy milyen gyakran igényelné. Mindamellett, hogy többet eszik, mint az egyébként abszolúte jó étvággyal rendelkező közel 4 éves nővére. :-S
Az az igazság, hogy elég kitartó ("Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik", ahogy a családban mondjuk) és szédületes hisztiket és visításokat képes rendezni, ha nem kapja meg a kedvenc ikreit.
Nem vagyok szoptatásfetisiszta, nem célom, hogy minél tovább szoptassam, nem gondolom úgy, hogy ez a bizalmas és szeretetteli kapcsolatunk alfája és omegája. Pláne nem önigazolása annak, hogy mennyire vagyok jó anya. A lényeg az, hogy a gyerek egyen. Ha van rá mód, akkor jó ideig anyatejet, de ha valakinél nem így alakul, akkor sem szabad ezt kudarcként megélni. A szoptatás képessége vagy hossza nem tesz jobb anyává, ugyanúgy, mint a fájdalomcsillapítás nélküli vajúdással eltöltött órák száma. Nem ezek az anyaság mértékegységei. :-)
Elképzelésem szerint a szoptatás arra való, hogy azzal tápláljuk a gyereket, amíg mást nem tud enni - lásd állatvilág.
Ennek ellenére tudomásul veszem azt, hogy Zalán ezt még igényli, és megpróbálom összhangba hozni az ő cicinlógási igényét az én igényeimmel. Merthogy arról nem szól a tan, hogy kinek az igényeiszerint szoptatunk ;-).És amíg én vagyok a cici másik végén, addig én is kell, hogy számítsak. nem vagyok mártír. Azokat úgyis csak az oroszlánok szeretik:-).