2010. augusztus 26., csütörtök

"kecsu lecsu véj dö géj"

A stand upos Hadházytól loptam a címet. Ő mesélte az egyik fellépésén, hogy kívánságműsorban vért izzadva próbálták kitalálni, hogy vajon melyik dalra gondol a tisztelt telefonáló, amikor a címét emígyen interpretálta. (Amúgy Shakira La tortura-ja volt, de ez a történet szempontjából mellékes:-))
Hasonlóképpen érzem magam pár napja én is, mert Zalán is egy-egy szóval jelzi, hogy éppen mit énekeljek el neki, vagy milyen zenét szeretne meghallgatni. Aztán az időnként "kecsu lecsu véj dö géj" szintű segítség. :-)
"bőjönd ödön köjöndön" - 5 Ft-os kérdés, egyértelmű. Bőrönd Ödön a Köröndön.
"pontoszan engedem"- ismerve Lili kedvenceit megint csak egyszerű: Most múlik pontosan. Engedem hadd menjen. (Quimby)
"tik-tak"- Így ketyeg az óra (egyes nyelvjárásokban Vígan jár az óra-ként ismerik :-))
"ejdő széjén"- Erdő szélén házikó
"uííí-uííí" - Ez a malac piacra ment... kezdetű mondóka.
"deje vissza" - Két kismadár ül a fán [...] gyere vissza Péter, gyere vissza Pál
"nyuszi" - na ez bukta, mert az összes nyulas dalt elénekeltem, amit ismerek, megtapsolt, majd közölte: nem jó, másik nyuszi.
"tanítani" - kis időbe telt az azonosítása, de megint Lili-kedvenc: a Csík zenekar tolmácsolásában József Attila Születésnapomra című verse ("nem középiskolás fokon/taní-/tani")

Egyébként nagyon sokat beszél, már egyszerűbb mondatokban kommunikál, időnként ragoz is. Pár napja elkezdett eseményeket elmesélni; azért azt elég nehéz szárazon elviselni, amikor belekezd, és kézzel-lábbal, hangutánzó szavakkal, de simán elmondja, hogy mi történt. :-)
Tegnap:
-Papó hol van?
-Dolgozik.
-Nem, papó nem dolgosz, apa dolgosz.
Mire Lili mégrá is tett egy lapátal:
-Papó nem dolgozik, papó pecázik.
Ebből is látszik, hogy ahányszor odamegyünk, apám horgászik, horgászni készül, vagy horgászni volt, mert Lili azt hiszi, hogy életvitelszerűen pecázik:-).

(Gyere nyuszi, tik-tak, Thomas - ez most hangzott el kérésként, de azt hiszem ezt a dalt nekem kell megírnom :-))

2010. augusztus 21., szombat

Pasiügy

Zalán elérkezettnek látta az időt, hogy a nagyapját bevezesse a pelenkázás rejtelmeibe.
Egy szál fütyiben, kezében egy pelekával odagyalogolt hozzá, hogy akkor lesz szíves a tolaettjén igazítani. Apukám enyhén pánikban közölte vele, hogy neki halvány segédfogalma sincs arról, hogy hogy kéne ezt kivitelezni, mire kisfiam terpeszbe vágta magát (állva), és közölte: pelust fütyire, ide, na. :-DDD

2010. augusztus 17., kedd

Principessa

- Anya, én hercegnő szeretnék lenni.
- Életem, annak születni kell.
- Jó, de én annak születtem.

Zalán rohan be, mutat a kezén valamit:
-Anya, mi az?
Mire Lili bekiabál a konyhából:
-Mi-mi?! A hajam, amit kitéptél, az!

Igekötők meg a pisi

Mondom nekik: pakoljanak! 10 perc múlva nagyobb a kupleráj, mint előtte. Én vétkem, elfelejtettem nekik mondani, hogy szét- vagy össze-.....

Zalán amúgy elkezdett valóban érdeklődni a wc-be pisilés művelete iránt. Mindenki után berohan, konstatálja, hogy "pisi, oda, be", ill. időnként rá is kérdezkedik a wc-re. Micimackós bilivel nem rombolja az image-ét, nem hajlandó ráülni. Amúgy se ül azon senki a családból, nincs előtte példa.
Produktum még semmi, de egyre többet üldögél wc-szűkítőn.
Egyébként a hétvégén lázas volt, most pöttyös. Vagy a gyógyszertől verte ki a ragya, vagy bárányhimlős, vagy a rohadt homokozóban szedett össze valamit.

2010. augusztus 15., vasárnap

Szólásmagyarázat

Lili levessel eteti Zalánt = Vak vezet világtalant.

2010. augusztus 8., vasárnap

Dr. Bözsi

Lilinek mindenre van újabban riposztja. Többnyire olyan arccal és hangsúllyal adja elő, hogy konkrétan röhögésbe fullad az egész fegyelmezés kérdés.

A szemébe lógó haja örök harc köztünk: ő dobálni szereti (liba:-D), én utálom, ha szemébe-szájába lóg, mert kiszedi a gumit.
-Ha még egyszer kiveszed a gumit a hajadból, esküszöm hozom az ollót és levágom.
-Nem vágod le, mert olyan gyorsan futok, hogy nem érsz utol.

Apjával harcolnak:
-Lili, ne bosszants már fel, csináld azt, amit kértem.
-Nem csinálom, és megyek anyához, majd ő megvéd.

Zalán veri Lilit, többszöri figyelmeztetés ellenére is, ráadásul viccesnek tartja. Sanyi bevitte a gyerekszobába, leültette az ágyra, mire Lili üvöltve rohan utána:
-Ne büntesd meg, ő még kicsi!!!! Nem érted, hogy félni fog ott bent egyedül?! Én is bemegyek vele!
Erre bentről azt halljuk: Na, most mindketten büntetésben vagyunk, így jó lesz?
Itt már nagyon lilult a fejünk a visszafojtott röhögéstől.

Tegnap elhagyta Zalán száját az első egyes szám első személyben ragozott alak (eddig ugye egyesszám második személyt használt: aludtál, kérsz inni stb.). Mit mondott? "Pukiztam". :-D

2010. augusztus 6., péntek

Vanity Fair

Ahhoz már szokva vagyok, hogy akárhová indulás előtt Lili perceket dilemmázik azon, hogy mit vegyen fel, milyen frizurája legyen, melyik sapkalap megy a ruhájához, vigyen-e táskát, vagy ne, melyik cipőt húzza, plusz sminkel - kiürült buborékfújó a szempillaspirálja, mekdöncis parfümszórója van vízzel, és az orvosi táska műanyag ampullájával rúzsoz...
De hogy Zalán képes visszaszaladni az ajtóból, mert hangos "psszs-psssz"-zéssel nem "fújt" lakkot a 2 centis hajára...Na az sok(k):-DDD

2010. augusztus 4., szerda

Off

Drogos zenét hallgat a gyerek. Megkaptam:-). Mert a Most múlik pontosan tudom-e, hogy a drogról szól? :-S Mer' a Kisstibi egy drogos. :-S
Ezt talán nem is az én tisztem megválaszolni, hanem a citált szerzőé: "Azt veszem észre, hogy az emberek egyre többet képzelnek bele a szövegekbe. Nyilvánvaló, hogy az emberek fejében lévő kapcsolódási pontok nem mindig egyeznek a mi gondolatainkkal. Azt szoktam mondani, hogy mi egy buszmegállóig visszük el az embereket, ahol mindenki felszállhat a saját járatára. Jó dalokat szeretnénk írni, melyek szólnak is valamiről, de semmiképpen sem olyanokat, amiket készpénznek kell venni. "
Szóval ha te úgy gondolod, hogy egy négy és fél éves ebből a szövegből drogozásra buzdító kampányt vél kiolvasni, akkor a hiba nem az én készülékemben van. Te szállsz rossz buszra, öregem.:-)
Egyébként lehúztam némi időt a pszichiátrián - nem pizsamában ;-), és ott az idősebb nővérek mondták sokszor: "mindenkinek van egy téglája a sárga házban". Úgyhogy óvatosan azokkal az előítéletekkel. ;-)

2010. augusztus 2., hétfő

Hogy hívnak?


1. változat: Kornél
2. változat: Csenge
3. változat: Viasat

Zalán soha, semmilyen körülmények között.
A képen meg épp azt mutatja, hogy hogy csinál a csiga. :-)

Egy újabb korszak vége közeleg

Október elsejétől Zalán bölcsődés nagyfiú. Ha minden igaz, sikerült Kornéllal egy csoportba kerülni, így lesz egy ismerős arc számára. Hátha ez egy kicsit majd könnyebbé teszi majd a beszokást.

2010. augusztus 1., vasárnap

Álombeszéd


Mindkét gyerekem beszél álmában.
Zalán: "naaa, bántotta Lili" illetve:"anuka, kocsi, kocsi, kocsi"
Lili: "naaa, neeem, nyííí, nyááá"
Mintha csak ébren lennének. :-)

(Nem alszanak együtt, csak itt bevackoltak a mi ágyunkba, és elnyomta őket a buzgóság:-)) Amúgy tipikus, Lili mindig a hajába kapaszkodik elalváskor, ill. a szájtartása annak köszönhető, hogy álmában mai napig "cumizik" időnként. )