2010. szeptember 28., kedd

"Nem rossz, csak eleven"


Eszter, a fodrászom a múltkor megjegyezte, hogy vannak ősz hajszálaim. Tuti Zalán miatt. :-) Ritka eleven egy kölyök, napok óta nem csak őszülök tőle, hanem csomókban hullik is a hajam. Egyszerűen olyan, mint egy kobold: rosszalkodik, és élvezi. Semmin nem kacag olyan jóízűen, mint a saját csínyein.
A mai nap egyik csúcspontja kétségtelenül az volt, amikor épp a wc-n ültem, ő meg becsattogott hozzám két tojással. Akkor vette ki a hűtőből. Utána már csak azt kellett megoldanom, hogy felálljak két tojással a kezemben. Sanyi szerint inkább örüljek annak, hogy nem hozott még kettőt lelkesen, amikor az elsőket ideadta.
Este pocsoltak a kádban, kb. negyedszer töröltem fel, amikor is antiősanyaként közöltem, hogy legközelebb lekaszabolom a fejét a felmosónyéllel annak a gyerekemnek, amelyik kipocsol. Lili nem aludt, fáradt, nyűgös, elkezdett nyafogni, hogy "nekem neeeeeem, neeeem is én voltam". Mire Zalán ránéz, "de, te is" és pocsol tovább. Ilyenkor mit lehet tenni? Takarásban rádőltem a felmosó nyelére és igyekeztem hangtalanul röhögni.

2010. szeptember 26., vasárnap

Twist Oliver 2010

Berágtam. Lehet attól fáj úgy az egész fejem, mintha felváltva csapkodnák szeneslapáttal meg fejszével...
Na szóval. Péntek este Lili azt mesélte, hogy mivel kiabált ebéd közben, ezért az óvónő felállította, és nem ebédelhetett. Hajlamos túlzásokba esni, így az első "akurvanénikéjét" reakciómat lenyelve kifaggattam a részletekről, és úgy tűnik, hogy valóban ez történt.
Nem az első alkalom ez, hogy azt meséli Lili, vagy más anyukák, hogy kajamegvonással büntetnek az óvodában. Volt, hogy levest nem ehetett ő és Kiara, mert beszélgettek; Sveni nem kapott repetát hasonló kihágásért.
Őszintén szólva #&@{ (botrányos jelzők helye) felhúztam ezen magam, és tenném ezt akkor is, ha a gyerekem nem lenne érintett az ügyben. Micsoda dolog azzal fegyelmezni egy gyereket, hogy ha nem viselkedik rendesen, akkor NEM KAP ENNI?! Nem nassolnivalót nem kap, hanem EBÉDET!
Hétfőn feltett szándékom megkérdezni az óvónőt, hogy szerinte mi történt, és megtisztelne, ha elmagyarázná, hogy szerinte mennyire korrekt kajamegvonással büntetni bármelyik gyereket?
Nem vagyok véranya, ha nem fogad szót, büntesse meg. De ne azzal, hogy nem ad neki enni.
Másrészt meg ha kérdezek, nem győzik dicsérni, hogy milyen precíz, szófogadó, együttműködő blablabla. Most akkor szófogadó, vagy annyira gáz, hogy éheztetni kell, mint egy kutyát?! Túlzásba esek? Lehet, de számomra ez akkor is elfogadhatatlan.

2010. szeptember 24., péntek

Tényleg nem hasad meg

Szinte az összes gyerek csak addig ordít, amíg anyuka otthagyja +2 perc - mondják gondozónők, óvónők, az anyukák meg fenntartásokkal fogadják. Hogy hát amikor leválasztották róla pajszerral a csoportszoba előtt, akkor még a szíve is épp meghasadni készült (anyu dobhártyájával egyetemben), kizárt, hogy 2 perc múlva nem hasadt meg.
Saját szememmel láttam tegnapelőtt két delikvensnél is: nem hasad meg. 2 perc múlva TÉNYLEG hasal a szőnyegen és úgy tologatja a kismozdonyokat a többiekkel, mintha 2 perccel azelőtt nem az Armageddon eljövetelét várta volna. :-)
Nincs közönség, nincs műsor. :-)

2010. szeptember 22., szerda

Bölcsi update

Tulajdonképpen ezt akartam leírni délután, csak Zalán felkelt, és borította a tervemet;-).
Szóval sikerült olyan két gondozónőt kifognunk, akiknek fenntartások nélkül oda tudom adni a gyereket, mert első pillanatban látszik, hogy szeretettel fordulnak a gyerekek felé, élvezik, amit csinálnak, nem fásultak bele. Nem mellékesen Zalán is azonnal elfogadta őket, és tulajdonképpen ez a lényeg, nem az, hogy nekem mennyire szimpatikusak. Első perctől zokszó és ellenkezés nélkül csinálta, avagy nem csinálta, amit Zsuzsa vagy Marika kért tőle. Nem lázadt fel, hogy egy idegen nő mit egrecíroztatja itt, sőt ő maga is kezdeményzett kontaktust velük. Egyelőre még nem tudjuk, hogy kettejük közül "melyik gyereke lesz", vagyis kinek a gondjaira lesz bízva elsősorban, de tulajdonképpen mindegy is. Egymás között ők is azzal viccelődnek, hogy "a te gyereked, az én gyerem, a mi gyerekünk".

Nincsenek illúzióm, fog ordítani, amikor ténylegesen ott hagyom, de azért az első benyomása a bölcsiről szerintem pozitív.

Bölcs bölcsis

Ma bementünk a bölcsibe elintézni az adminisztratív ügyeket és ha már ott voltunk, marasztaltak bennünket egy kis ismerkedésre. Első blikkre úgy tűnik, hogy nem lesz gond Zalánnal, meglepően rövid idő alatt feloldódott, és már hasalt a szőnyegen a többiekkel, bújt a kisházba, leült tízóraizni - majd áthúzta a székét egy asztalhoz, ahol a lányok ültek:-))). Az udvarra is kimentünk, ott aztán végképp le voltam tojva, motorozott (szevasz cipőorra), labdázott, bandázott. Haza se akart jönni, ordított és cipeltem felváltva, de leginkább fáradt volt. El is aludt azonnal.
Keveset aludt, de ébredés után vigyorogva mesélte, hogy a "bőcsiben" volt Kornél, Thomas, vonat, bicikli, motor, labda.

2010. szeptember 21., kedd

Ovis ügyek

- Mit csináltatok ma, Lilikém?
- Hát, ma a fiúk meg a lányok egész nap csókolóztak. :-OOOO
(Aztán kiderült, hogy egymás kezét csókolgatták.)

Alvás előtti mantra Zalántól

Anuka, jó éjszakádat, simogassál, pusziljál!

2010. szeptember 17., péntek

Lili finnyás

-Apa, az mi?
-Halacska.
-Élő?
-Nem.
-Akkor én azt nem eszem meg.

Apa szardíniát vacsorázott:-), Lilinek meg szerintem nem tudatosult, hogy kizárólag döglött állatokat eszünk.

2010. szeptember 15., szerda

Zalánság

Fürdök, bejön.
-Anya, hol a fütyid?
-Nekem nincs fütyim.
-Leesett?!

-Rajzolj Thomast!
Rajzolok. Pirossal.
-Anuka, ez nem Thomas, és James. :-)

2010. szeptember 13., hétfő

"Neeeeemjóóóóóóóóóó"

Ez a mai jelszó.

- Háromnegyed nyolc van, fiam, álljál meg, hadd ganézzak ki alólad, mert a nővérednek oviba kell menni.
- Neeeeemjóóóó!
- Dehogynem jó. Az a nem jó, hogy tegnap hagymalevest ettél....

-Húzzuk fel a fehér cipődet!
-Neeeejóóó!
-Akkor se adok rád gumicsizmát.
-Neeeemjóóó - cumi kikap, eldob, rátapos.

-Gyere, sétáljunk kicsit, jó idő van.
-Neeeemjóóó.
-Menjünk haza?
-Neeeemjóóó- földreül, hisztizik. Nem pocsolyába ült, hagyom. Majd megunja.

-Gyere reggelizni.
Hűtő teljes tartalmának felajánlása, leveskockával bezárólag, válasz mindre:neeeemjóóó. Tújuji (túró rudi). Hogyne. Ló***. Ordít. Hadd ordítson. Szabályok tisztáz: Túró Rudi nincs, hűtőt önkezűleg kinyitni tilos. Méltatlankodva anyáz.


-Szörpit kérsz.
-Vizet kapsz.
-Neeeem jóóó.
-Nem baj, a szomjadat oltja. - Szomjas, megissza. Pohárból.

Fél 11-kor fél szelet kenyeret elfogyaszt, Túró Rudit megkap, kér másikat. Nincs. Illetve van, de nem adok.
12-ig ötven rendbeli neeeemjóóóó minden játékra és tevékenységre, kivéve íróasztalon állás ablakon vonatbámulás céljából.
12-kor aludni küldés, természetesen neeeemjóóó, de elalszik. Fél 2-ig alszik, ebédet melegítek. Neeemjóóó. Ez van, ezt eszed. Etetném, neeeemjóóó. Egyél egyedül. Neeemjóóó. Nem eszik. Biztos méregtelenít.

Háttértévézés, Viasat. Neeeemjóóóó. Átnyomom Minimaxra. Neeeemjóóóó. Megasztárt akar nézni. Mer' az úgy megy. Mondom nincs. Gyerek nem hülye, tudja Youtube, anya is onnan nézi, mivel szombat este real timeban az X faktor megy.:-)


"Jelszavaink valának...."

2010. szeptember 9., csütörtök

Az ovis mátrix

Az ovi egy másik világ, ez tuti. Egyrészt oda a mintagyerekem jár, lánykori nevén BezzegLili, haza meg a büdös kölköt küldik; másrészt ott más időszámítás van. Ahogy közeledünk az ovihoz, úgy lassul Lili. Reggel amúgy is fele sebességen pörög, mint egyébként, de az oviban aztán végképp megalszik a szájában a tej. Áll, ül, nézeget, ki jön, ki megy, köszön mindenkinek, én meg alig bírom kivárni, hogy kihozza (azt a rohadt) zsákját - a cipőjét már eleve beteszem délután, mert egy hétig rendszeresen otthagyta, és vissza kellett menni érte minden reggel. Nadrágot és cipőt cserél csak, de ez simán beletelik neki 10-15 percbe. Ma már odáig fajult a dolog, hogy ült benti nadrágban, cipője a földön, és megkérdezte, hogy miért nem adom oda a cipőjét!? Ami 43 centire van az orrától...

Liliségek

Nem volt ez egy jó nyár, igen rossz passzban kerültünk össze Lilivel. Neki az ovis nyüzsgés után kevés volt az itthoni inger, látványosan unatkozott, én még piszkosul le vagyok merülve. Nem ki, le. Sokszor automatán működök már egy ideje, etetek, altatok, főzök-mosok-takarítok, de belefáradtam 5 év itthonlétbe. Nem érzem ettől szar anyának magam, egyszerűen szükségem van másfajta ingerre, Mindamellett készséggel elismerem, hogy vannak, akiket ez az állapot teljesen kielégít, de én már nem tudok a szőnyegen hasalva, kacagva kisautókat tologatni meg testőr Barbie-ként lelkesedni napi 24 órában még évekig.
Hiába próbáltam Lilivel játszani, nem volt benne partner, nyígott-nyafogott, variált folyton - engem meg jól felhúzott vele. Nem volt türelme rajzolni, színezni, gyurmázni, építeni, másrészt Zalán mindig mást akart. Időnként már a tévé elé is leültettem volna őket, csak ne azt lássam, hogy 86 telepakolt táskával a vállán-kezében ül (saját elmondása szerint játszik), de abban sem jutottunk kompromisszumra. Zalán egyfolytában Thomast akart nézni, a Barbie-tól visított, Lili meg méltányolható módon nem akart folyton Thomast nézni. Így valamelyik ordított.
Lilinél iszonyatos dackorszak zajlott a nyáron és időnként enyhe pánikban gondolunk arra, hogy ez nem korszak nála, hanem jellemvonás. Dacos és hisztis alkat. Jelzem lenne kitől örökölni....
Egyfolytában ment volna valamerre, amiben nem is a cél volt a lényeg nekik, hanem az úton lét. Időnként több kilométert gyalogoltunk egy nap, és még ez sem volt elég ahhoz, hogy Lili elaludjon a fáradtságtól. Minden erejével azon volt, hogy ébren maradjon, nehogy történjen valami fontos addig, amiről lemarad. Nagyon szivacs lett az utóbbi időben, hallgat, figyel, kombinál, kommentál.
Szóval el nem aludt, de jól elfáradt, és sokszor négy órától már tiszta pszichó volt az egész helyzet. Nyígott, nyafogott, semmi nem volt jó. Elismerem, kevés volt az inger, én meg momentán nem tudtam megoldani, hogy egyszerre elégítsem ki egy 1,5 -2 éves meg egy 4,5 éves eltérő szükségleteit. Biztos lehet, de nekem most nem sikerült.
És igen, időnként piszok szarul éreztem magam, hogy már megint kiabálok; persze szóltam 15-ször szépen, meg se hallotta. Rengeteget fegyelmeztem - ő persze ellenállt, de nagyon elszaladt volna vele a ló, éreztük, hogy most "fogni" kell. Így is nagy harcok voltak.
Ehhez képest az oviban el vannak tőle ájulva, hogy milyen precíz, alapos, kezdeményező, feladatorientált...:-)
Nem lesz egyszerű dolgunk egymással, már látom. :-) Fogunk még harcolni.
Közben a nyáron az is világossá vált, hogy nemhogy jól terhelhető a gyerek, hanem igényli is, hogy folyton dolga, feladata legyen.Úgy tűnik különösen fogékony a zenére, mozgásra, de egyelőre úgy gondoljuk, hogy hallgassa, aztán ha 2-3 év múlva is így lesz, akkor talán tanuljon is zenét. Nem célunk, hogy zenész legyen belőle, egyszerűen tanuljon meg egy hangszeren úgy játszani, hogy élvezet legyen neki. Persze, ha ő is akarja. Piszok jó füle van egyébként - bár időnként úgy tűnik, hogy alkalmi süket :-)).