2010. november 30., kedd

Sellőpóni...


Mostanában sokat fordulok elő játékosztályok környékén, és ott bukkantam eme darabra.
Sellőpóni. Komolyan érdekelne, hogy mit szed, vagy mit nem szed, aki ilyet kitalál. Egy ló, ami hal.
De nem csikóhal ám, ami adná magát, ha valaki vízben élő lovat akar. Víziló nem jó, az disznóféle, azzal egy igazi cuki tündibündi nem játszhat.
Nem, sellőpóni, **szod. Akik zenélő, csúszdás, hintás palotában laknak (akciósan 13.890-ért) meg delfinvontatású kagylóhintón (érezd: ló a kagylóban áááá) közlekednek és tortát sütnek.
Lili mondta, hogy cuki, de leszereltem, hogy sajnos ez nincs a Mikulásnak, se a Jézuskának. Bár lehet, hogy kopik az ingerküszöböm, mert a muskétás Barbie-k láttan éppcsak felszaladt a szemöldöm egy millimétert. Pedig az is: női katona a XVII. században? Én értem, hogy Barbie egy self made woman, de a történelmi tények smafuk? Bár mit csodálkozom, a sellőpóni atyja a biológiának is hátat fordított már régen. :-)

2010. november 27., szombat

Tiszta szoba, szobatiszta

Meglódult Zé gyerek a szobatisztaság felé vezető úton.
Igaz, alig kettő, de Lili ugyanennyi idős volt, amikor hasonló döntés eredményeképpen 3 nap alatt ledobta a pelust, nem sokkal utána éjszakára is. Sztori emitt olvasható.
Zalánnal is előfordult már, hogy produkált, ha ráültettem a bilire, de soha nem szólt eddig magától, hogy pisilni kell. Csak azért, hogy becsurgatott. A Szent Verdás Alsógatyába.
Szóval az én fogalmaim szerint ez egyszerű időzítés és helyrajz kérdése, nem valós szobatisztaság. Tudom mikor fog pisilni, kakilni és ráültetem a bilire, így nem a pelusba csorgat, hanem a bilibe. Van ilyen anyuka is, aki 15 percenként "pisilteti" a gyereket, jó lapjárás esetén egy-két pisit eltalál, a többinél lukra fut... És akkor a "gyerek szobatiszta, csak nem szól". (Ekkor sem röhögtem.)
A hét elején volt a bölcsiben valami szülőcsoportos megbeszélés, épp a szobatisztaság volt a téma. Maradjunk annyiban, hogy állati felnőtt módon viselkedtem ott is, nem röhögtem hangosan sem a hülyeségeken (az egész család összegyűlik és tapsol MINDIG, ha Izidorka a bilibe csurgat), sem az anyukák önkéntes glóriafényezési versenyén. És nem ám az elsőgyerekesek voltak a leglelkesebbek.... Mint valami anonim szuperanyák gyülekezete: "Mari vagyok, 32 éves, és a gyerekem ugyan csak 3 évesen lett szobatiszta, de 4 évesen már olvasott!!! " Meg a "ne hallgassatok senkire, minden gyerek más ütemben fejlődik, az se baj, ha csak későn lesz szobatiszta. Na persze az enyémmel nem így volt, (ez fontos hozzátennem.) " "Gizi vagyok, 35 éves, és egyszer rácsaptam a gyerekre, mert hisztizett a boltban. De soha máskor. Becsszó."Kissé karikírozva, de hasonló expozék hangzottak el.
Mindegy, ott a gondozónők egyértelműen azt hangsúlyozták, hogy majd tavasszal-nyáron mozdulnak rá jobban a bili témára, mert nagyon ráérnek még a gyerekek.
Ma reggel azért megkérdeztem a fiatalembert, nem ülne-e rá a wc-re, és nagyon lelkes lett. Egyébként is utálja a pelenkázást, állandóan elszalad, harcol ellene.
Üldögélt, Lili szórakoztatta (vitt be széket), olvasgatott, rajzolt a mágneses rajztáblán, és belekakilt mellékesen. :-) Délután megint felajánlottam neki a lehetőséget, akkor meg hallottuk, hogy csorog a pisi. Megint elüldögélt egy darabig, mindenkit kizavart (Mennyél be szobába!!!), és bele is kakilt. Most ismét Verdás gatyában tengeti, próbáltam motiválni, hogy szóljon, mert ha lepisili Villám McQueent, akkor az szomorú lesz. Nem tudom mennyire veszi be, nem nagyon hagyja hülyének nézni magát. :-)

Update: be is pisilt, de szólt. Időben, számban, személyben nyelvtanilag helyesen: pisilek. :-) És valóban, abban a pillanatban pisilt. :-DD De legyünk pozitívak: ragoz!

2010. november 18., csütörtök

Jézus, Télapó, gyurma meg testőr Barbie a kamionban

Ja-ja, karácsony. Természetesen ha a gyerekeknek maguktól nem lenne ajándékötlete, akkor azért a kertévék gondoskodnak arról, hogy adjanak párat. A reggeli meseblokkban hétvégén szerintem a mese és a reklám aránya közel 50-50%. ( Jó, persze nekünk sincs tévénk, illetve van, de csak National Geographicet nézünk rajta Spektrummal felváltva, ill. DVD-n művészfilmeket; hallottam. ;-) )
Zalánnak szerintem tök mindegy, csak Thomasos és/vagy Verdás legyen. És lehetőleg kamion is. Meg kukásautó. A hétvégén vettünk is így 5000-ért Lilinek egy kabátot, 800-ért Zalánnak egy db zoknit a H&M-ben. Mondjuk hazáig kézben hordta, mint a győzelmi serleget, majd másnap abban ment bölcsibe és minden szembejövőnek megmutatta, hogy "nézd: Verdás".
Lili maga se tudja mit akar. Igazából semire nem vágyik aaaaannyira, de bármit meglát, az kell. Amit legtöbbet emleget, az a Play-Doh fagyis készlete. Tegnap azt akart rajzolni a Jézuskának levélben, de berágott, mert nem tudta lerajzolni, hiába győzködtem, hogy rajzoljon, ahogy tudja, a Jézuska fel fogja ismerni. A vége hiszti lett, nekem meg karácsonyhoz méltatlan szavak tolakodtak az elmémbe.
Aztán testőr Barbie-t is szeretne, de lehetőleg mind a négyet...
És ZuzuPets hörcsögöt autóval meg mittudoménmivel...
Meg táncoló-beszélő pszicho-Dorát (tök pszichopata feje van, plusz amikor véletlenül a Müllerben működésbe hoztuk, a dobozban tánc gyanánt olyan vergődést levágott, hogy Sanyi konkrétan megijedt tőle:-)))
És az ÖSSZES Pöttyös Panni könyvet...
És beteg kispónit - ezt mondjuk tavaly is megfutottuk, mondtam hogy én PELENKÁS, CUMIS, KEHES lovat nem veszek. Majd ha meggyógyul és szobatiszta lesz.
Meg valami gyöngyös izét, tudjátok, amiben hallucinogén-származékok voltak...
Meg bármit, amit épp meglát, és kellően cuki, meg flitteres meg rózsaszín. Ja persze, tütü is kéne neki, meg szárny és varázspálca - persze rózsaszín. És korona, és "anya, lehetek Lilo és Stich a farsangon és csinálsz nekem MOST (novemberben) hozzá szokynát meg virágdíszt?"
Hát hogyne.

2010. november 13., szombat

Zalánszáj


-Hogy hívnak?
-Zalán Kettő.
(Úgyis az lesz a következő kérdés, hogy hány éves, letudja egyben:-))

-Nézd, Minimax. - mutat a Holdra.

Kukájozós autó. (Kukásautó)- szintén az házioltáron.

Jó éjszakádat!- köszön el lefekvéskor.

Nekem fel sem tűnt, de apája ledöbbent azon, hogy 10-ig számol magyarul és hatig angolul. :-))

2010. november 12., péntek

Anaaa, mi az?

Ana vagyok. Nem elírtam, én ana vagyok. Mindkét gyerekem így hív, a kicsinél fel se tűnik, a nagynál időszakosan agylobot kapok tőle. Amikor rászólok, hogy nem vagyok ana, akkor korrigál, hogy "bocs, aNYUkám". Érdekes, akkor megy a "ny".
Zalán, ha nagyon be akar nyalni, akkor anucizik. :-)
Gyönyörűségesen okos 2 éves, elkezdődött nála a "mi az?" korszak. Egész nap képeskönyveket illetve termékkatalógusokat nézegetünk, ő a kettő között semmi különbséget nem érez, ugyanolyan lelkesedéssel lapozza. Az állatos könyvben cicákat keres, a Metro katalógusban Samsungot. Meg Villám Mac-et. Thomas mellé emeltük a családi oltáron a Verdákat is. Állandóan azt nézi DVD-ről. Elromlott a tévénk, mit össze nem udvaroltam egy szerelőnek, hogy még ma próbálja már megcsinálni, mert ki leszek nyúvasztva, ha holnap nem tudnak Dórát, Diegót meg X-faktort nézni:-)
Szóval nézegetjük a katalógust, mai gyerek, keni-vágja a márkaneveket. Samsung, LG, Nokia. (Megismeri a logót.)
A konyhában megkértem, hogy adja már ide a répát, erre behozta a mondókás könyvet. Répa, retek, mogyoró. Lili szerint: répa, paradicsom, krumpli. Mert bénák a rajzok, tényleg.
"Nézd mi van ott!" -visítottam debil, de lelkes óvónéni hangon: mire gyerekem: virág. Jogos. Virágmező közepén egy kismacska, de több volt a virág. :-)
Lilivel állati jól megvannak, a nővére talán még feljebb áll az oltárán, mint Thomas és barátai, meg az összes Verda együttvéve. Egyébként is nagyon közösségi gyerek, a körülmények nem nagyon érdeklik, inkább a társaság, az együttjátszás élménye fontos neki. Amúgy Lili is ilyen, annyira nem is bánom, hogy nem tárgyak, helyek kötik le a figyelmét, hanem események.
Egyébként imád rosszalkodni továbbra is, újabban minden és azonnal kell neki. Állandóan elszed Lilitől mindent, ő meg odaadja. Szoktam heccelni, hogy harcoljon már egy kicsit, nem kell első nyikkra odaadni mindent a kis buldózernek. :-) Lili időnként könnyen enged másoknak, és belenyugszik a helyzetbe. Egyébként meg piszok kitartó, szoktam volt mondani, hogy egy rózsaszín, habos-babos, flitterekkel és tüllökkel díszített TANK. :-)Cuki, édes, talpig kislány, de ha valamit a fejébe vesz, azt csinálja. Korcsolyán kész vannak tőle, hogy halálosan fáradt, de akkor sem panaszkodik, nem áll meg, nem ül le, megy és csinálja. :-)

2010. november 11., csütörtök

Pitbullhercegnő


Tegnap Liliék korcsolyázni voltak. Az óvónője mesélte, hogy Lili a foglalkozás végén már sírva csinálta a feladatokat, annyira fáradt volt, de akkor sem adta fel. Hiába mondták neki, hogy üljön le pihenni, mert annyira le volt izzadva, hogy bugyiig ruhát cseréltek rajta, ő nem. Hihetetlen módon kitartó.
Soha nem fogja feladni, ez már a hisztijeiből is nyilvánvaló volt:-). Baltazár nem alkuszik. ;-)

2010. november 3., szerda

Kés a vajban

Na és ne csak panaszkodjak már: Zalán múlt héten hétfőn ordított utoljára reggel. Olyan gyönyörűen megy be bölcsibe, mint a legnagyobbak. Napközben is jól érzi magát, sokat játszik, gyönyörűen eszik, alszik, szót fogad, rosszalkodik.
A hazajövetel még mindig kalandos, de egyszer csak elmúlik az is.

Lili-rajongóknak

- Anya, Halloween Hello Kitty barátja?
(Szerinte a rokonság és a barátság szinonimák. Időnként közli velem, hogy nem vagy a barátom! Szoktam mondani, hogy nem is, mer' az anyád vagyok. Akkor az anyám se vagy! És ekkor felvilágosítom, hogy ez nem opció, e' van.

- Anya, Amadé mindig piszkál.
-Biztos azért piszkál, mert szerelmes beléd.
-Nem szerelmes az, csak hülye.
(És igen! löki a kezét a levegőbe a bennem rejlő feminista. :-) Már 4, 5 évesen sem veszi be ezt a hülye maszlagot. Egy férfi udvaroljon úgy, mint egy férfi.
Jelzem Antalics Kendén kívül még mindig Kiss Tibire bukik; mióta rájött, hogy létezik Tibi csoki, azóta azt kell vennünk. Kiss Tibi csokit.)