2011. február 28., hétfő

12. nap

Háttérben lakásunk állandó desingeleme, a ruhaszárító. A barna a szája körül nemes egyszerűséggel kakaó. :-)
Tegnap végre voltunk kint, sőt az Auchanba is bemerészkedtünk, mert kakaóvészhelyzet volt. Nagyon élvezte a kistök, hogy végre szabad levegőn van (motorozott), és senki nem szólt be, hogy hogy néz ki. :-) Ezek szerint lehet, hogy már nem csak nekünk "nem gáz" a feje? :-)Egyébként ott már alig van 10-15 pörk, a hasán-hátán-combján azért még sűrűbb.
Ma hívtam a gyerekorvost, hogy referáljak a páciens állapotáról, abban maradtunk, hogy pénteken megnézi. Remélem már mehet majd bölcsibe jövő héttől.
Amúgy nem azért van rajta a képek 70%-án a Villám McQueen-es póló, mert lusta vagyok mosni, hanem folyton mosom, mint Ágnes asszony. Csak én nem a vért látom rajta még mindig, hanem a 3 héttel ezelőtti bölcsis paradicsomlevet.:-))) Fétisdarab....Az ugyanilyen zoknival együtt. Volt már rá példa, hogy vasalóval szárítottam reggel, mert mindenképpen azt akarta felvenni, és még nyirkos volt kicsit. Tudom, tudom, konzumidiótát és fogyasztót nevelek a gyerekből, mert 2 évesen kisautós pólót hord ;-).
Egyébként ezekkel a véleményekkel én úgy vagyok, hogy egy kiló az enyém is, a másé is.... Nagy a világ, sokszínű. ;-)

Alvás


Aludni így is lehet:








Meg így is:

2011. február 27., vasárnap

Nem leszek villalakó!

Komolyan, hogy bírják ezek ott bent hónapok óta?!
Kedd óta vagyok itthon Zalánnal karanténban, de péntekre kezdtem megbuggyanni. Úgyhogy felkerekedtem, hogy EGYEDÜL elmenjek Lilinek megrendelni a szülinapi tortáját, de férj rámsózta az ünnepeltet, "nem akarod te kiválasztani?" kérdéssel, naná, hogy akarta. Köszi. :-S

Szóval nyugodtan lehet fejet csóválni, minekilyennekagyerekezni, de tele van a tököm azzal, hogy egy hónapja (holnap jubilálok) összefosott ruhát mosok, hányást takarítok, hólyagokat kezelek, gyógyszert adagolok, aggódok, lázat mérek, nem alszok. Mellé még ugye egy influenzás férj is jutott, aki egyébként is hajlamos nyomorversenyt játszani, minden nyűgömre képes rátromfolni, hogy neki sokkal jobban.

6 éve nem gyújtottam rá, de most lenne rá igény....

11. nap


Nagyon nem csííííz. :-)










Ennyire nem. :-)
És a képen megtekintehtő nevezett fiúgyermek lapátkeze is, mely már a szülészeten derültséget keltett, és előirányozza, hogy vélhetően nem csipkeverő lesz belőle.

2011. február 26., szombat

10. nap


"Naaaa, nem csíííz!" Hát akkor nem csíz :-)))

2011. február 25., péntek

A 9. nap


És ébren :-))
Mivel egyáltalán nem vakarózik, és Lili is itthon van, nem adtam neki reggelre Fenistil cseppet, hátha nem ájul be délelőtt, hanem majd ebéd után alszanak együtt egyet.
Már annyira tele van a púpja a bezártsággal, hogy hétfőtől szarok mindenki lelkivilágára, és kiviszem levegőzni. Addigra nem lesz hólyagos kiütése, ergo nem fertőző. A jövő héten még biztos, hogy nem megy bölcsődébe, de utána jó lenne, ha engedné már doktornő. Nem túl vidám összeg lesz a számlámon így se két hét táppénz után. Főleg, hogy (valamelyik) kormányunk csodálatos döntése alapján ilyenkor (gyed után fél évig) a táppénz a minimálbér 60%-a. :-S

2011. február 24., csütörtök

8. nap


És ezzel a "10 órai alvás a kanapén" sorozatunk is folytatódik ;-)

2011. február 23., szerda

7. nap

Ha már elkezdtem dokumentálni.
(Azzal még nem tudom mit fogok kezdeni, hogy 10 óra körül elvonul a kanapéra aludni, majd délután 3 körül megint :-S)
Van olyan kiütése, amiről már a pörk is leesett és olyan is, ami még most hólyagosodott fel.

Hogyan?

...neveljünk meg egy kissé túlkapásos 2 évest, aki tele van kiütéssel?

Kisember a bárányhimlő idejére egész nehéz eset lett. Születésétől vannak diktátor hajlamai (egy időben Zsebmussolininek becéztük), de ezt többnyire kordában tudjuk tartani a civilizáció és a demokrácia jegyében. Mostanában viszont "van szegénynek elég baja" , ezért úgy gondolja, hogy ha kicsit és/vagy nagyon elszalad vele a ló, akkor az belefér. Múlt csütörtök óta csak az orvoslátogatás idejére volt kint, úgyhogy menne már, mint a veszedelem, de nem akarok 2 lépésenként magyarázkodni, hogy mi baja van, így nem megyünk le. Ez annyira zokon veszi, hogy minden egyes alkalommal, amikor valaki elmegy tőlünk, és az nem ő, visít, sikít, veri az ajtót... meg engem. Egyszer-kétszer emelt rám már kezet korábban, de letisztáztuk gyorsan, hogy ez nem az Anyádra ütök. Kissé zokon vette, de úgy tűnik felfogta. Most viszont újra próbálkozik, is mivel mindenhol vagy hólyagos, vagy varas, meg se merem fogni igazából sem a kezét, sem őfelségét, hogy akkor most ideülsz fiam és gondolkozol. Így igyekszem rohadt keményen nézni, valahol a Terminátor meg a Nanny McPhee korai korszaka között. Némi hatást ugyan elérek vele, meg szerintem egyre jobban érzi magát, így a totális irracionalitás és a l'art pour l'art hiszti is kez háttérbe szorulni. Manapság ilyen "beszélgetések" zajlottak nálunk:
-Kérek szörpit!
-Tessék.
-Pojáááááárbaaa!
-Tessék.
-Neeem kéééjek szörpit, nem kell, vidd innen.
-Jól van fiam, akkor nem iszol. Ide leteszem, ha kell elveszed - Ez eddig működött, pár másodperc hiszti után odament, elvette, megitta. Most képes tizenpercekig hisztizni, majd odamenni, és leverni a poharat. Mihez tartás végett.

2011. február 22., kedd

Ilyenekért morgok...

Fel kellett hívnom a doktornőt, hogy hogy van Zalán. Mondtam, jól van, pörkösödik, húzódnak vissza a kiütései. Erre lecsapott, hogy neki épp ez a baja, hogy miért húzódik vissza a kiütés, miért nem lesz hólyagos?! Nem végeztem orvosi egyetemet, de úgy gondolom, hogy ha az összes kiütéséből borsónyi hólyag lenne, akkor az kb. egy sokadfokú égés vízveszteségének felelne meg, és a szervezet talán így kompenzál.
Amúgy nem voltam rest, egészen közelről megnéztem alaposan a kiütéseit: hólyagos ott mindegyik, csak épp egy mikropattanásnyi az egész, és amikor ez kipukkad, akkor egy tűszúrásnyi varacska marad a helyén. Ami messziről nem is látszik, csak a halványodó piros folt.
Másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy vannak tankönyvi és vannak atipikus tünetek. Zalán temérdek kiütésénél talán így kompenzál a szervezete, csak a kiütések kisebb százaléka lesz "szabályos" hólyag.
Másrészt kaptunk leírást két oldathoz, amivel kezelni kell a gyereket. Első két nap kamillatea és szódabikarbóna keverékével, második két nap kamillatea és keményítő keverékével. Elkészítettük, használjuk is, de szerintem esetünkben ez nem működik, mivel orvos már eleve a 4. napon látta. Magyarán a szódabikarbónást ki is hagyhattuk volna. Egyébként sem viszket Zaza - bár kapja napi 3-szor a Fenistilt első perctől, gondolom a szódabikarbónásnak ez lenne az értelme. A keményítős gondolom a pörkösödést hivatott elősegíteni.
És írt doktornő Zalánnak Isoprinosine szirupot, ez egy vírusellenes, immunerősítő készítmény. Naná, hogy utánaolvastam a neten és gyerekgyógyászok egészen jó véleménnyel vannak róla. Nem csak a főként gyerekeket érintő vírusos fertőző betegségekben (bárányhimlő, mumpsz, kanyaró etc.), hanem a klasszikus felső légúti tüneteket okozó vírusoknál, és a HPV-nél is jó eredménnyel alkalmazták már. Mondjuk aranyárban is van... Legalábbis többszöröse az általunk eddig preferált Cebion 2X multivitaminnak. Abból a szempontból sem bánom, hogy legalább felturbózza Zaza immunrendszerét, és mire visszamegy bölcsibe, nem dől ki talán megint valami "bagatell" orrfolyós szartól - ami megint csak az én gyerekemnél lenne probléma:-S.

Mégis....


Egyetlen oka van annak, hogy mégis lefényképeztem, bár ez a fotó láttán nonszensznek fog hangzani: látványosan jobban néz ki Zaza, mint két napja.
Szóval ilyen az első kiütések jelentkezése után 6 nappal.

2011. február 21., hétfő

Bárányhimlő, nem olyan vidáman

Igazából soha nem gondoltam arra, hogy bárányhimlő ellen be kellen oltani a gyerekeket. Ugyan, átesik rajta, kicsit pöttyös lesz, kész. Ez pontosan így is történt Lilinél, volt vagy 70 pöttye, abból 20-30 lett hólyagos, az első két napot leszámítva élte világát. Eltelt két hét, már csak 15 piros foltocska emlékeztet arra, hogy bármi is történt.
És itt van Zalán. Nem fogok újabb képet feltenni róla, nem akarom, hogy bármi nyoma maradjon ennek a történetnek, látni se akarom többet. Nincs rajta 1 olyan centi, ahol nincs kiütés, És ez most nem túlzás, tény. Péntektől tegnap estig az egész teste tüzelt a kiütésektől, dagadt és gyulladt volt, az arca a legfertőzöttebb terület. 2 napig lázas volt, ordított a palankázáskor, orídtott öltöztetéskor, ordított fürdéskor, ordított, ha ránéztem. Azt, hogy "nem vadok pöttös". Egyem meg. :-)Ma látta a doktornő, már "gyógyulós" fázisban, de egy "úristen"-nél sokkal többre alig futotta tőle. Kapott immunerősítőt, kifejezetten herpeszes, bárányhimlős tünetekre, ill. 2 fajta oldat leírását, amivel a tüneteket csökkenthetjük, ill. egy "fenyegetést" arra vonatkozóan, hogy ha rosszabbodna a helyzet, akkor nincs vita, irány a fertőző osztály. Minden nap telefonálnom kell doktornőnek, és beszámolnom azZaza állapotáról.
Én látom, hogy már jobb a helyzet, mint volt, de azokból a döbbent tekintetekből, és a mindenkiből kitörő "én ilyet még életemben nem láttam" mondatokból azért nyilvánvaló, hogy nem mi lihegjük túl, tényleg nagyon keményen elkapta Zazit ez a szar.
Most már mint a kutya, aki a kilencet kölykedzett, annyira bánom, hogy nem adattuk be az oltást nekik. Mindenfelől hallom, olvasom, hogy ha tesók egymástól kapják el a fertőzést, akkor a másodikon, harmadikon sokkal erősebben jelentkeznek a tünetek, de erre nem számítottunk. Nem szoktam kampányolni pl. védőoltások mellett, úgy gondolom mindenkinek az egyéni döntése, hogy oltat-e, de engedjétek meg, hogy most az egyszer megtegyem. Oltassatok, komolyan. Ezt az állapotot és látványt semmi, de semmi nem éri meg.

És egy kis vidámság a végére: Már jobban van Zaza, sokkal-sokkal. A pöttyök nem gyulladtak, nagyon sokból nem is lett hólyag, hanem csak eltűnik. Nem lázas, jó a kedve, eszik, iszik, szerencsére nem is vakarózik (bár két elkapart pötty szerintem van az arcán), és jelenleg a Quimby legújabb CD-jére táncolnak Lilivel:-))

2011. február 18., péntek

Sir Varicella and Lilly of Hawaii

Az első pöttyök jelentkezése után 2. nap.

2011. február 17., csütörtök

A bárányok fertőznek

Murphy-t most már tényleg **ssza meg egy taliga aprómajom, nem rászóltam megint?! Ma hajnalban Zalán 5-kor kiabált, hogy "anyuciii, gyere értem", és éreztem, hogy meleg. 37,3 volt csak, de nem is aludt vissza, és pelenkacsere közben felfedeztem az első két pöttyöt a hasán. Azóta jöttek újabbak is, most úgy tűnik, hogy a nyakán, tarkóján lesz talán sok.
Szóval nem mentünk bölcsibe. Úgyis aggódott a gondozónő, hogy M.E. elkapja Zalántól az orrfolyást. Aki egy tündér kislány egyébként, szerintem full normális szülőkkel, de az egyik (vagy mindkettő?) orvos, és ezért különösen becsben tartják a bölcsiben. Magamban jókat röhögök, hogy mi lehet a kórházi bölcsiben, ahol szinte az összes orvosgyerek? :-))) Szakma, vagy tudományos fokozat alapján rangsorolnak? "Előbb Igorkát tedd tisztába, az ő apja agysebész, a Dezsőkéjé csak pszichiáter". :-DDD Vagy: "Előbb Dezsőkét, mert az ő apja már főorvos, míg Igorkáé csak adjunktus":-)?

2011. február 16., szerda

Krónikus teletökitisz

Lassan a nemlétező tököm is tele van a betegségekkel. Nem vagyunk egy gethes család, de azért bele tudunk jönni. 3 hete mindig van valakinek valami baja, Lili még mindig nem jár oviba, a doktornő nem is hajlandó addig ránézni, amíg egy varas pöttye is van. Állítólag ilyenkor benyögi, hogy innentől akkor még két hét otthon, hadd erősödjön a gyerek immunrendszere. 4 hét után én erre némán ütni fogok.
Ebben a hónapban Lili még nem volt óvodában.
És Zalánon még nincs pötty. Már csak azért imádkoztam, hogy minél hamarabb jöjjön ki rajta, és akkor párhuzamosan vannak itthon, de naná, hogy nem. Bár imáim valamilyen célt elértek, ugyanis ma Sanyi is ágynak dőlt, influenzás. Tényleg, ez már úgy hiányzott, mint lónak a hátúszás. Helyből 3 évesnyi vitaminadagot nyomtam Zazába. Influenzát már ne, de tényleg.
Anyám nem épp elegánsan bedobta a törölközőt gyerekvigyázás tekintetében, úgyhogy most még jól is jön férj betegsége, így szerdáig mehetek dolgozni, ha Zaza netán. Akit a bölcsiből már megint ki akarnak utálni, de nem hagyom. :-)

2011. február 14., hétfő

Este jó, este jó....

-Lili, vedd fel azt a fél zacskó papírzsebkendőt a földről!
Liba visít, manapság amúgy is mindenért visít: -Neeeeem, mert nem én dzsuváztam össze (honnan tud ilyen szavakat?!), hanem az öcsém. És különben is fáj a fejem.
Mire Zalán közbeszól: - Akkor menjél doktornénihez. De olyan hangsúllyal, hogy a végéről csak egy veretes cseszd meg hiányzott. :-)

-Anyaaaaaa, Zalán megüüüütöööött!!!
-Én is megütlek, ha nem pakolsz végre össze.

Apa mosdik, anya főz:-DDDDD

2011. február 13., vasárnap

Állapotjelentés

Lili összes pöttye száradásnak indult, most már mind varas. Kedden délután van rendelés, akkor visszaviszem, és remélem, hogy szerdán már mehet óvodába. Nagyon vágyik már, lassan két hete itthon van.

Zalánnál próbálkozunk a szobatisztaság projekttel, de többnyire ott lyukadunk ki, hogy Villám McQueen szomorú. :-) Azzel próbálom motiválni, hogy ne pisiljen a gatyába, mert akkor a kisautó szomorú lesz. :-)))

2011. február 12., szombat

Szerepek

-Ne, Zalán, ne kendd magadra anya arclemosóját, AZ NEM FÉRFIAS! (Lili) :-)))

-Anya, vigyázol a varázserőmre, amíg összepakolok? (Lili, és a varázspálcáját bízta rám, amivel pukizó lovat tud csinálni az öccséből, ha eltalálja a jó varázsigét.)

-Odaadom nagyinak a Pöttyös Pannit, hogy tudja mit kell csinálni a nagymamáknak, ha a bárányhimlős unokájukra vigyáznak. (Lili)

2011. február 6., vasárnap

Murphy él....

Pénteken reggel felhívtam az ovit, hogy Lili már jól van, hétfőn megyünk. Évike mondta, hogy sokan bárányhimlősök, a vírus tizedeli az óvodát rendesen. Még el is nevetgéltünk azon, hogy volt olyan, akit fosós-hányós után oviba vittek, és anyának öltöztetéskor tűnt fel, hogy a gyerek pettyes. Mondtam, hoyg ha mi is így járnánk, szólok.
Így jártunk.
Péntek estére megjelent Lilin pár petty, ami tegnapra egyértelmű bárányhimlő-formát öltött. Lázas is volt (37,8), de magától lement másfél-két óra alatt. Még mindig kevés a hólyagos kiütés rajta, inkább pöttyös egyelőre, de úgy tűnik, hogy több már nem lesz. Tegnap még tényleg bárányfelhő-szerű foltok voltak rajta, amik később összementek egy-egy pöttyé. Icáék mesgzámolták, Rolin 360 kiütés van. :-)) Lilin annyi nincs, szerintem 100 alatt van. :-) De megszámolni nem fogom.
Pénteken meg tegnap nagyon levert, fáradékonyés nyűgös volt, de most már vígan van. Különösen vigasztalja, hogy az összes barátnője bárányhimlős, így nem marad ki semmi mókából, plusz közös élmény is van:-)).
Külön pikantériája a dolognak, hogy én keddtől újra dolgozok, így némi tanakodás után arra jutottunk, hogy egy-egy nap nagymamai és apai szabival meg tudjuk oldani az egész hetet, én mehetek a gátra. Tudom, hogy jogom lenne eljönni táppénzre, de az eleve seggel hozzámállós helyzetet nem kéne még ezzel is tetézni. Nem mellékesen vélhetően Zalán is el fogja kapni, és majd vele maradok itthon. Lilivel az első rossz napokban szerencsére még itthon vagyok, apának, nagyinak már tényleg csak a szórakoztatás jut.
Zalán sub rosa (nem szólunk, hogy Lili himlős) megy bölcsibe, hétfőn elviszi Sanyi, keddtől meg én, ahogy az Lili bárányhimlője nélkül is lenne. Aztán meglátjuk. Ezen is agyaltunk, hogy mi legyen, de ha fertőzött, akkor már régen bevitte, illetve Kornél is vitte Lillától. Annak nincs értelme, hogy újabb egy hetet itthon tartsam, várva a pöttyöket, és ha mondjuk 21 nap lappangási idő után jön ki rajta, akkor egy hónapig itthon üljön. Arra meg nincs, és nem is lehet szabály, hogy a feltételezett betegségét is vegyük figyelembe. Van rá esély, hogy nem kapja el a himlőt. Mint ahogy én sem lettem mumpszos, amikor a húgom az volt, és emlékeim szerint a himlőt sem tőle kaptam el.

2011. február 3., csütörtök

Betegen

Csak nem úsztuk meg a járványt. Kedden délelőtt hívtak az oviból, hogy Lilinek megy a hasa, és hányt is. Itthon is megismételte párszor, de ezen kívül nagyon jó volt a hangulata, énekelt, táncolt, színezett, tévézett. Tegnap már tünetei nem voltak, viszont szemmel láthatóan kifáradt. Napközben alszik(!), este is már csak kókad. Persze nem nagyon eszik, gondolom ez sem sokat lendít az energiaszintjén. Most pl. 7-kor Zaza felmotoszkálta, fel sem öltözött, és kilenckor visszafeküdt aludni. Azóta alszik.

Vendégünk jön ma, gondoltam ha már Lili itthon van, akkor maradjon Zalán is. Azt hittem örülni fog neki, erre egész reggel a fülemet rágja, hogy bölcsibe akar menni Kornélkához és Zsuzsához. Meg keressem meg a kocsikulcsát. :-)

Közben levizsgáztam elsősegélyből is, elvileg a jövő héten rutinvizsga. Meg keddtől ugye meló....