2013. november 16., szombat

Morgok...

Sokszor húzom fel magam két tök ellentétes jelenségen.
A szülők (leginkább anyák) egy részének rendes szokásává vált, hogy azzal dicsekszik, hogy a gyerek jóval előrébb jár fejlettségi szinten, mint, ami az ő korában illdomos lenne.
Úgymint:
- a 2 hónaposan már annyit eszik, mint egy fél éves
- a hat hónaposnak már annyi foga van, mint egy egy évesnek
- két évesen annyi verset tud, mint egy középső csoportos
- 5 évesen megtanult olvasni
- elsős létére harmadikosokkal sakkozik
- másodikban negyedikes matek példákat old meg 

Szuper. Minek?  Miért is kell egy gyereknek előrébb járni a koránál? Jó ez bármire is?
Nem időre megy a gyerekkor...
Emlékeim szerint 8-9 éves korukig a készségek és képességek nagyon eltérően fejlődnek a gyerekeknél, kb. ez az az kor, amikor mindegyik ugyanarra képes, csak más úton jutott el oda (ezért van létjogosultsága azoknak az elképzeléseknek, hogy az iskolakötelezettség, - azaz az egységes módszerek és elvárások - valamikor ekkor kezdődjön). Szóval ha egy gyerek 5 évesen olvas- ergo ekkor az átlagból kiugró képességei vannak, az nem garancia arra, hogy 18 évesen felveszik Oxfordba.
Tartok tőle, hogy ezek a szülők később nagyokat fognak csalódni az "átlagos" gyerekük miatt. Pedig ők vannak a legtöbben. Az átlagosok. :)

Ezzel ellentétesen meg  - akár ugyanezen anyák -  azon keseregnek, hogy miért kell iskolába menniük szegénykéknek hat évesen, miért van 8-tól négyig iskola, házi feladat, kötelező olvasmány, túlzott tantervi elvárások, amikor még olyan kicsik? Mindent bevetve igazolják, hogy a 6,5 éves gyerek még nem iskolaérett, maradjon az oviban. Ahol persze unatkozik, mert olyan okos, hogy kevés neki a szellemi kihívás.
Most akkor mi van?
Nem értem.

Ja nem, van egy harmadik jelenség is: a fárasztás. "Muszáj hordani valami edzésre, mert nem fárad el estére, még 9-kor is ugrál." "Végre találtunk egy iskolát, ahol elfárad".
Miért kell elfáradnia estére egy gyereknek?
Van olyan anyuka, aki a 2 éves gyerekét délelőtt végighurcolja a fél városon, hogy délben aludjon, majd amikor délben felkel, újra belevág a fárasztási programba, hogy este aludjon. Persze ebben az egész programban a legjobban anyuka fárad el, és válik egyre ingerültebbé, hogy a gyerek bezzeg még mindig pörög, holott ő hulla a program miatt.

Nem, nem tudom a válaszokat, csak töprengek....