2012. február 18., szombat

Főként Lili

Na és ha már itt vagyok, akkor néhány szó a gyerekekről is. :-))
Lili lassan 6 éves lesz, és egyre jobban látszik rajta, hogy Nagylány. Látványosan megváltozott az érdeklődése, a hozzáállása, a habitusa.
Gondolkodtunk sokat az iskolán, azon, hogy menjen-e idén, 6,5 évesen, vagy hagyjuk még egy évet az óvodában. Első körben azt mondtuk, naná, hogy menjen, iskoláskorban van. Aztán egyre több helyről hallottuk, hogy 6,5 évesen még kicsi az iskolához, manapság 7-7,5 évesen mennek a gyerekek.
Voltak érveink mindkét verzió mellett, de az óvónők, az iskolapszichológus és a logopédus is azt mondta, hogy semmi indok nincs arra, hogy visszatartsuk, teljesen iskolaérett. Nem mellékesen ő maga nagyon vágyik már az iskolába.
Zaza hóembere
Az általuk választott iskola az ovi mellett van, kéttannyelvű, iskolaotthonos. Évfolyamonként egy osztály van, többnyire "a végzős" ovis csapat, így ebből a szempontból nem sok változást jelent majd.
A logopédiával egyébként halad, most már fizikailag ki tudja mondani az r hangot, momentán észlelési zavarai vannak, és időnként a j-k helyett is r-et mond. Cseppet aggódtam, hogy valami diszlexiára vagy hasonlóra utaló jel, de a logopédus szerint egyáltalán nem probléma, fog rendeződni.
Engem időnként kiborít azzal, hogy úgy végez feladatokat, mintha a máglyán állna közben, máskor meg magától hozza a feladatgyűjteményt, és addig nem hagy békén, amíg fel nem olvasom, hogy mi a feladat, vagy nekiáll magától megoldani. És akkor nincs az az isten, aki megmagyarázhatná neki, hogy nem feltétlenül jól találta ki a feladatot, mást kell csinálni. Logopédiai gyakorlás közben, amikor amúgy is a renyhe beszéde az egyik probléma, kifejezetten üdítő, amikor vértanú-arccal, alig hallható hangon, minimálartikulációval végzi a feladatot. Színezni, rajzolni továbbra is utál, az neki feladat, megcsinálja, de a legegyszerűbb módon, és a legrövidebb idő alatt túl akar rajta esni. Túlzás nélkül egy szinten rajzol kb. a 3 éves öccsével. Aki viszont épp ezért folyton meglep, és az óvónője tök hülyének néz, ha megkérdezem, hogy ezt tényleg Zaza rajzolta, és tök egyedül?
Rajzolás helyett számolással szórakoztatja magát - összead, kivon, pár napja rákapott arra, hogy a mesekönyvekből másol le szavakat. Persze nyomtatott betűvel. Annyira nem bánom, mert a finommotorikája nem kifogástalan, viszont ugye vértanúként rajzol, úgyhogy hagyom, ezzel is fejlődik szerintem. Egyébként se tudnám visszafogni, annyira nem érzem problémának, hogy megtiltsam neki. Az, hogy mit ír le, annyira nem izgatja, úgyhogy talán nem fogja összezavarni majd a betűk tanulásában, mert gyakorlatilag olyan, mintha sormintákat másolna le.

És az utókor kedvéért néhány aranyköpés:

Zalán: Én is kérek abból a csokiból.
Én: Nem lehet, ebben alkohol van, ebből nem ehetsz.
Lili: Fúúúúj, akkor te alkoholos ista vagy!! (Remélem ezt azért nem terjeszti;-))


Soha, semmiben nem egyezik az elképzelésük, abban sem, hogy milyen mesét olvassunk, és melyikünk olvassa. Lili azt szeretné, ha a Micimackót, vagy a Grimm meséket olvasnánk (jelzem az autentikus Hamupipőkétől kiakadtam, még ilyen horrort bazmeg), Zalán Annapetigergő (szolidan örülök, hogy lassan ő is kinő belőle, és nincs több gyerekem) illetve Mátyás király rajongó. Egyik este is ment a vita, Zalán azt üvöltözte, hogy Mátyás király és a huszár, Lili meg azt, hogy Micimackó! Utána meg lazán közölte: Zalán, nekem már tele van a tököm Mátyás királlyal.

Zalán A pokol konyháját nézi. Gordon Ramsey, sztárszakács, és úgy káromkodik, mint a kocsis, ha valaki nem ismerné. Viszont a szinkron a sok "fuck you"-t azért finomitja, hogy "az ördögbe" és hasonlók. Néha nem sikerül szalonképessé tenni a kitöréseit, így Zalán állhatott elém Zalán a következő gondolattal:
-Anya, Gordon bácsi azt mondta Ginonak, hogy kapja be. De Gordon bácsi nagy, és nem fér be, Gino szájába. 
Ebben maradtunk. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése