2011. február 22., kedd

Ilyenekért morgok...

Fel kellett hívnom a doktornőt, hogy hogy van Zalán. Mondtam, jól van, pörkösödik, húzódnak vissza a kiütései. Erre lecsapott, hogy neki épp ez a baja, hogy miért húzódik vissza a kiütés, miért nem lesz hólyagos?! Nem végeztem orvosi egyetemet, de úgy gondolom, hogy ha az összes kiütéséből borsónyi hólyag lenne, akkor az kb. egy sokadfokú égés vízveszteségének felelne meg, és a szervezet talán így kompenzál.
Amúgy nem voltam rest, egészen közelről megnéztem alaposan a kiütéseit: hólyagos ott mindegyik, csak épp egy mikropattanásnyi az egész, és amikor ez kipukkad, akkor egy tűszúrásnyi varacska marad a helyén. Ami messziről nem is látszik, csak a halványodó piros folt.
Másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy vannak tankönyvi és vannak atipikus tünetek. Zalán temérdek kiütésénél talán így kompenzál a szervezete, csak a kiütések kisebb százaléka lesz "szabályos" hólyag.
Másrészt kaptunk leírást két oldathoz, amivel kezelni kell a gyereket. Első két nap kamillatea és szódabikarbóna keverékével, második két nap kamillatea és keményítő keverékével. Elkészítettük, használjuk is, de szerintem esetünkben ez nem működik, mivel orvos már eleve a 4. napon látta. Magyarán a szódabikarbónást ki is hagyhattuk volna. Egyébként sem viszket Zaza - bár kapja napi 3-szor a Fenistilt első perctől, gondolom a szódabikarbónásnak ez lenne az értelme. A keményítős gondolom a pörkösödést hivatott elősegíteni.
És írt doktornő Zalánnak Isoprinosine szirupot, ez egy vírusellenes, immunerősítő készítmény. Naná, hogy utánaolvastam a neten és gyerekgyógyászok egészen jó véleménnyel vannak róla. Nem csak a főként gyerekeket érintő vírusos fertőző betegségekben (bárányhimlő, mumpsz, kanyaró etc.), hanem a klasszikus felső légúti tüneteket okozó vírusoknál, és a HPV-nél is jó eredménnyel alkalmazták már. Mondjuk aranyárban is van... Legalábbis többszöröse az általunk eddig preferált Cebion 2X multivitaminnak. Abból a szempontból sem bánom, hogy legalább felturbózza Zaza immunrendszerét, és mire visszamegy bölcsibe, nem dől ki talán megint valami "bagatell" orrfolyós szartól - ami megint csak az én gyerekemnél lenne probléma:-S.

2 megjegyzés:

  1. Szia Edina!

    Zsófi lányom is ezt az Isoprinosine-t kapta, csak ő influenzára...Első vizit után azt mondta a doktornő, hogy ha nagyon magas a láza vigyem vissza, e addig nem írja fel, mert baromi drága...Na két nap múlva vissza is mentünk 39,2-vel. Azóta szedi a szirupot, és le is kopogom gyorsan, azóta nem lázas, "csak" köhög, és folyik az orra. Úgyhogy lehet, hogy aranyárban van, de biztosan tud valamit a bárányhimlőre nálunk a gyerekek gyógyszertári hintőport kaptak, bár közel sem voltak ennyire pöttyösek. :( Sőt a fiam kétszer volt.

    VálaszTörlés
  2. ÁÁÁÁ, kétszer?! :-O
    Jónak tűnik az Isoprinosine egyébként.

    VálaszTörlés