2010. július 30., péntek

Má' megen a bili

Most komolyan: én vagyok hülye, vagy a világ? Rendszeresen megkérdezik tőlem, hogy hogy áll a bilivel Zalán? Hogy állna? 3 hónap múlva lesz 2 éves, hogy kéne állnia? Sehogy. Én annak is örülök, hogy szól, ha kakis és felfigyel arra, hogy pisil éppen.
Lili 2 éves és 1 hónapos volt, amikor szóba állt a bilivel, aztán túlzás nélkül 3 nap alatt lett szobastiszta. Addig hallani se akart róla, ellenben olyan stabilan alakult ki nála, hogy egy esetre emlékszem, amikor bepisilt, de akkor is arról volt szó, hogy későn szólt, és már nem értünk ki a wc-re egy üzletből. De emlékeim szerint Lili ezzel erősen a "korai szobatiszta" mezőnybe tartozott, vele bezzegeltek anyukák a saját idősebb csemetéiknek.
Most vagy idősebbnek nézik Zalánt, bár akik kérdezik, általában tudják mennyi idős, vagy most tartanom kéne a rekordot, vagy mi? Eszembe sem jut biliztetni, mert nem érdekli. Tudja, hogy mire való, nagyon ritkán rá is ül ruhában, többször megkérdezem akar-e abba, vagy a wc-be pisilni, de rendszeresen nemet mond.
Ellenben időnként megáll, figyel és szól, hogy pisi. Azaz érzi, hogy most pisil a pelenkába. Egyelőre nem tudjuk, hogy mikor műtik meg a fütyijét, ezért sem akarom túlzottan forszírozni a bilizést, mert szerintem vagy stabilan szobatisztán kellene, vagy egyáltalán nem, mert a labilis szobatisztaságában biztosan visszavetné a macera. De hamarosan ez is kiderül.
Amúgy hetek óta rohamléptekben fejlődik verbálisan, egyre több szót használ, sokszor mondatokban kommunikál, bár egyelőre nem ragoz. Lilivel ellentétben mindenkinek köszön: szia, csókolom, hello. :-) tegnap a Szinvának is köszönt: hello víz! Rettentően vízipocok, bárhol, bármikor, bármilyen formában meg van őrülve a vízért.
Thomas és barátai forever, szerintem már az összes szereplőt felismeri. Thomas Nagykönyve a Biblia, azzal fekszik, azzal ébred. Lilivel nagyon jól elvannak, persze időnként nyúzzák egymást, de ez természetes.
Lili lassan-lassan kezd helyrerázódni, bár még mindig keményen kell fogni, mert sokszor elszalad vele a ló.
Ő is egyre választékosabban beszél, bár gondolom az is sokat segít ebben, hogy napközben velem van, engem hall beszélni, nem a többi 4 évest. Tulajdonképpen nem újdonság tőle, de egyre fogékonyabb a zenére. És egészen jó füle van, szóval nem Lili babától meg a többi gyerekzenétől indul be. Napok óta röhögünk a következő mondaton:
"Anya, én nem akarok zeneovit hallgatni, tedd be a Kimbit(Quimby)." Úgyhogy a gyerek Quimbyt hallgat. Jó, cenzúrázott verziót, nem akarom, hogy oviban az üvöltse, hogy "annyi minden szarral kell még megküzdeneeeem":-D (Don Quijote ébredése). A Most múlik pontosan miatt rákattant a Csík zenekarra, amivel megint semmi problémám. :-) Kiss Tibi szövegei kellően metaforikusak és szürreálisak ahhoz, hogy értse, másrészt sok gyerekdal sem a logikájáról híres. ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése