2009. október 19., hétfő

Hiszti 1.0

Jun 15, '09 9:49 AM
for everyone
Érzem, hogy ez nem csak egy bejegyzést fog kapni az életünkben...
Lili hisztis. Nem kicsit, nagyon. Főként ha fáradt. Murphy: a legnagyobb hisztit az alvás miatt vágja le. Tudniillik: neeeeeem akajooooom. Hónapok óta tart, a legendás türelmemet is kikezdte a büdös kölyke.
Mint tudjuk gyereket az ablakon kidobni és anyának kiugrani is egyaránt veszélyes , ezért most szakirodalmilag okosodok, hogy mit lehetne. Hát nem lettem sokkal okosabb.
Sok-sok cikk elolvasása után a következőket szűrtem le:
A dackorszakot nem lehet elkerülni, ez egy ugyanolyan fejlődési szakasz, mint a szobatisztaság, vagy a beszéd. Csak jóval idegesítőbb. Igazából az okozza, hogy az éntudatuk erősödésével az akaratuk összeütközésbe kerül a képességeikkel és a lehetőségeikkel. Ettől frusztráltak és a hisztivel jön ki a feszültség. A hiszti nem a szülő elleni bosszú, nem ránk irányul, még ha így is érezzük.
Minden gyerek hisztizik. Akiről azt állítják, hogy nem, azt a rokonok nevelik. Úgyhogy nagy levegővel el kell engedni a fülünk mellett az önjelölt gyereknevelési tanácsadók megjegyzéseit.
Üdvös megoldás nincs (holott a hiszti szóra 71300 találatod dob a google), egyszerűen el kell viselni, túl kell élni. Azzal minden szakértő egyetért, hogy nem lehet engedni a hisztinek, mert ezzel csak igazoljuk a létjogosultságát. Viszont sokan azt tanácsolják: ne is utasítsunk el élből mindent, aminek a megvalósulásáért a gyerek hisztizik. Persze ha irreleváns a probléma a hiszti szempontjából, azaz l'art pour l'art hisztizik a gyerek, akkor természetesen nem, nem önthet ketchupot a fehér szőnyegre, de ha mindig egy dolog váltja ki, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy érdemes-e tiltani. Ha átgondolás nélkül mindent tiltunk, amit a gyerek szeretne, akkor ez visszaüthet később egy bátortalan, bizonytalan, önállótlan vagy ennek ellenkezőjeként egy makacs és csökönyös felnőttben.
Na, itt tartok én most. A déli lefekvés nálunk MINDIG őrjöngést eredményez
, egyszerűen nem akar aludni napközben az esetek 70%-ában.
Ma megegyeztünk: nem kell aludnia, DE legalább egy órát fekszik az ágyában is pihen. Olvastunk mesét, beszélgettünk csendben. Nem jöhetett ki, nem kiabálhatott.
Tudom, hogy szüksége lenne az alvásra, mert ha sikerül rábírni, akkor minimum 1,5 órát alszik, de egyszerűen egy éve megy ez a huzavona körülötte és egyre gyakrabban és tovább őrjöng miatta. Betörni lehetetlen, el kellett hát gondolkodnunk más megoldáson. Tegnap 2,5 órán át üvöltött...nem egyszerű eset.
Igen, MOST már tudom, hogy az oviban kellett volna hagyni délutánra is, mert ott kérdés nélkül elfogadja a más szabályokat, na de utólag okos az ember... Vagyis én. Persze sokszor találkozom olyan zseniálisokkal, akik "bezzegugyeőkelőremegmondták".
Másrészt meg az is egyértelmű, hogy az oviból hazahozza a feszültségeit és az is itthon robban ki belőle. Lili az a messziről "jólneveltnek" tűnő gyerek, aki szinte soha nem rosszalkodik, hisztizik nyilvánosan, túlságosan viselkedik. Ha összeütközésbe is kerül valakivel, egyszerűen kilép a szituációból, nem üt vissza, nem sértődik meg, otthagyja a helyszínt és más elfoglaltságot keres. De foglalkoztatja a dolog, zavarja, sokszor szóba hozza. Úgyhogy nem elítélhető módon szoktuk arra biztatni, hogy ne nyelje le a feszültséget, hanem nyugodtan reagálja le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése